Σύρος, Κυκλάδες

η Αρχόντισσα του Αιγαίου

Ιστορία και Αξιοθέατα της Σύρου

Το νησί της Σύρου βρίσκεται στο κέντρο των Κυκλάδων, έχοντας ανατολικά τα νησιά Άνδρο, Τήνο, Μύκονο, Νάξο, Πάρο, δυτικά τις Σίφνο, Σέριφο, Κύθνο, Κέα και βόρεια τη Γυάρο. Πασίγνωστη για την αρχιτεκτονική της, στην οποία έχουν βάλει το στίγμα τους αρχιτέκτονες όπως ο Ziller, ο Sampo, ο Erlacher, ο Βλυσίδης ή ο Ελευθεριάδης, είχε την εικόνα μιας δυτικής πόλης όντας πολλές φορές το επίκεντρο πολύμορφης κίνησης και δραστηριότητας, ασυνήθιστης για την χώρα των παλαιότερων χρόνων.

Το όνομα της πρωτεύουσας, της Ερμούπολης, είναι προφανώς φόρος τιμής στο λόγιο Ερμή, Θεό του εμπορίου και των γραμμάτων. Οι πρώτες μαρτυρίες για το νησί αναφέρονται στο 3000-4000 π.Χ. με τα ευρήματα αποκαλύπτουν στοιχεία μιας ζωής γεωργοκτηνοτρόφων και ψαράδων, με έντονη πολιτιστική δημιουργία και συνεχώς αυξανόμενες σχέσεις με τον έξω κόσμο μέσω της ναυτικής παρουσίας των κατοίκων του νησιού στην περιοχή του Aιγαίου με αποτέλεσμα της ανάπτυξης της βιοτεχνίας και του εμπορίου.

Μετά από μια πτώση κατά τη Βυζαντινή αυτοκρατορία, πειρατικές επιδρομές και την τελική κατάληψη από τους Τούρκους, στις αρχές του 19ου αιώνα ανακάμπτει και ξαναβρίσκει τη σημαντική εμπορική και οικονομική ευημερία της. Η Ερμουπόλη δημιουργήθηκε από πρόσφυγες που ήρθαν από τη Χίο, τα Ψαρά, την Κασέ, τις Κυδωνίες, μετά την Επανάσταση του 1821 και λόγω της Γαλλικής προστασίας και της μη ύπαρξης Τουρκικής κατοχής στο νησί.

Πόλη εξαιρετικού πλούτου και ευημερίας, έχει πολλές πρωτιές στην ανάπτυξη του εμπορίου, της βιομηχανίας ,της παιδείας και του πολιτισμού. Οι πολυάριθμες επιρροές της, είναι φανερές στον ‘αέρα΄ της πόλης και στα στοιχεία που την συνθέτουν.

Τα παρακάτω μέρη αξίζουν μια επίσκεψη:

Αρχαιολογικό Μουσείο Σύρου, Βιομηχανικό Μουσείο Ερμούπολης, Το Παλιό Λιμάνι, Η πλατεία Μιαούλη, Η Βιβλιοθήκη της Ερμούπολης, Θέατρο Απόλλων, Ιερός Ναός Αγίου Νικολάου, Καθεδρικός Ναός Αγίου Γεωργίου, Μουσείο Μάρκου Βαμβακάρη

Blog Single

Παραλίες του νησιού

Οι ομορφιές του νησιού δεν περιορίζονται μόνο στην Ερμουπόλη και στην Άνω Σύρο αλλά τις θαυμάζει κανείς σε όλη την ύπαιθρο, μέσα στης μοναδικές αντιθέσεις του βόρειου και του νότιου τμήματος της Σύρου.

Παραλίες τις Σύρου που μπορείτε να επισκεφτείτε:

Βάρη, Αζόλιμνο, Σαντορινιούς, Φάμπρικας, Αχλάδι, Μέγα Γιαλός, Αμπέλας, Ποσειδωνίας, Αγκαθωπές, Γαλησσάς, Κίνι, Φοίνικας, Δελφίνι.